Bg:Ubiquity 0.1 Author Tutorial

From MozillaWiki
Jump to: navigation, search

Ubiquity 0.1

Чудесната сила на Ubiquity от гледна точка на един програмист е леснотата при създаването на команди. Само с няколко реда код, дори и да не разбирате много, можете да смените начина си на работа с браузера.

Тази уики страница, ще ви помогне да започнете да пишете команди и да разберете как работи уникалния Ubiquity.

Ако не сте програмисти, може би бихте искали да си свалите и да изтествате продукта и да видите, че има начин не да използвате уеб, а да го управлявате, както вие намерите за добре. Дали бихте искали да нашишете някъде 'търси' и системата сама да започне да търси ... Това, вече го има, а има и още.

Внимание: Ubiquity все още е във своята най-първа фаза. API ще се променя в голяма степен за следващите версии. Това означава. че нещата, които сте написали сега, може и да не работят другата седмица.

Програмиране в реално време

Ubiquity не изисква да ресатартирате Firefox, dokato programirate. Tова е повече от варварско за нас и ние не искаме да въвеждаме такава практика. Вместо това, всяка промяна или нов код, който въведете, ще се вужда веднага, нямя нужда дори да записвате кода, ако не желаете.

За да отворите редактора на команди, стартирайте Ubiquity (control/alt + space) и използвайте командата "command-editor".

Долният пример, трябва да се въведе именно, в този редактор. Командата, ще е активна, когато пуснете Ubiquity след като сте я въвели

Здравей свят: Първата команда

Само една функция

Нека да започнем, както всеки програмен език със задачата,да изпишем "Здравей, свят!" В Ubiquity, командите са прости функции в различни параметри

Въведете следния код:

function cmd_hello_world() {
  displayMessage("Здравей, свят!");
}

Сега пробвайте да извикате командата "hello-world" в ubiquity конзолата и, ще видите резултата.

Лесно е, нали? Ако използвате Mac OSX със Growl, съобщението, ще излезе като Growl нотификация.

Ако сте под Windows, ще се види, като обикновено съобщение в дясната, долна част на екрана

picture1ui2.png

picture2vx2.png

Ето пример, как би изглеждал в Ubuntu 8.04 (Hardy Heron):

ubiqubuntuhelloworldeq9.png

Няма прекалено много за научаване в писането на команди. Всяка функция, която започва с cmd_ автоматично става команда. Това е малък трик, който прави разработката по-лесна и приятна.


Използване на CreateCommand

За команди, които са малко по-сложни от предния пример, може да използваме функцията CmdUtils.CreateCommand(), към която могат да се прикачат много параметри:


CmdUtils.CreateCommand({
names: ['hello-world', 'здравей свят'],
 execute: function() {
   displayMessage( "Здравей, свят!" );
 }
})

Може би сега не виждате, чак толкова голяма разлика между двата примера, но с течение на този материал, ще видите, как кат одобавяме повече аргументи, функцията върши много повече действия.

Има много полезни функции в именната област CmdUtils namespace. Все още те не са напълно документирани, но можете да ги видите от тук или от тук.

Команди за България

Ето тук, можете да видите, какви команди има за български сайтове и услуги и да ги използвате.