Drumbeat/events/Festival/Barcelona/Laboratori TIC al Raval

From MozillaWiki
Jump to: navigation, search

Laboratori pràcTIC Raval

La intenció del projecte Laboratori pracTIC és habilitar periòdicament una zona autònoma d'aprenentatge amb TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) per compartir, testejar i demostrar que els recursos educatius digitals i de la Internet oberta –que formen ja part important de la cultura juvenil- poden ser eines potents per crear coneixement i avançar socialment. Aquest espai experimental tindrà la seva primera edició el matí del dia 6 de novembre a l'edifici FAD del barri del Raval.

Objectius

  1. Crear una aula TIC oberta, inspirada en la idea d'aprenentatge per racons, on nois i noies puguin aprendre i experimentar, per una banda, i per l'altre docents i experts en aprenentatge amb TIC puguin compartir experiències i dubtes al voltant de noves metodologies i eines.
  2. Implicar nens i adolescents del barri del Raval en un conjunt d'activitats d'aprenentatge divertides, proactives i constructives, basades en les seves vibrants identitats digitals i multiculturals.
  3. Recolzar el Raval com a àrea d'aprenentatge distribuït i digital amb un laboratori que faciliti periòdicament la barreja de persones i projectes locals o afins, entre institucions i iniciatives diferents per mirar de produir noves sinèrgies, plans o processos.
  4. Facilitar als nois i noies coneixements, eines i espai per a experimentar basant-se en els seus interessos d'aprenentatge, al voltant del seu dia a dia i entorn.
  5. Fomentar la creació de recursos educatius oberts a Internet des del context urbà, promovent l'aprenentatge digital col·lectiu i en xarxa.

Activitats proposades pel 6 de novembre

Aquest prototip del projecte Laboratori TIC al Raval es basa en el disseny d'activitats que ja s'hagin provat útils i interessants prèviament. Alhora s'inspira en noves pràctiques digitals d'ensenyament i aprenentatge a nivell internacional, com les convocades els dies previs al Festival Drumbeat de Barcelona.

Més enllà del tipus d'activitats proposades per a aquesta primera edició, la intenció és que siguin pràctiques concretes que es puguin discutir posteriorment. Per a això es convida a un dinar informal posterior on educadors, facilitadors i responsables de projectes de les diferents entitats puguin parlar sobre l'experiència, per tal de crear processos nous i també properes edicions de la trobada.

Tot de les propostes següents es basen en metodologies innovadores amb TIC i en la Internet oberta com a eina clau per a crear i compartir continguts. Cada activitat és descriu breument i apunta les competències principals que permet desenvolupat.

Dissabt 6 Nov: Rebedor del FAD, Pl. dels Àngels 6-5
Espai Racó #1 Racó #2 Racó #3 Racó #4
10:00 – 12:00 Gimcana digital I (Cerca) Collages CC Sopa d'animació amb Scratch Toca i sona!
12:00 – 14:00 Gimcana digital II (Dissenya) Vídeo reporters Orquestra Digital S4A Toca i sona!
(Començant de nou)
14:00 – 14:30 Tancament i aperitiu
14:30 – 16:00 Reunió-dinar per docents, facilitadors i entitats

NOTA: A efectes pràctics, cada activitat recull també la institució col·laboradora que fins a la data la impulsa i facilita, sent per tant la resta susceptibles de modificacions o adaptació en funció d'activitats que altres entitats vulgui impulsar basades en la seva experiència. Per aquest motiu la versió actualitzada d'aquest document es troba en aquesta eina wiki, on es poden anar consultant les seves modificacions a mesura que es concreti el programa d'activitats, així com entitats col·laboradores i altres detalls.

Gimcana digital I (Cerca)

Seguint pistes per equips, trobeu el portal exacte, cantonada, escultura o plaça on fer una foto molt especial per guanyar punts. Torneu a la base per a rebre més pistes i després compartiu les fotos per a comprovar els resultats. Què més sabeu d'aquells llocs o la seva història?

Habilitats: edició wiki | cerca d'informació | fotografia
Facilitació: Amical Viquipèdia
Més informació: http://commons.wikimedia.org/wiki/P%C3%A0gina_principal

Gimcana digital II (Dissenya)

Passegem en equips pels carrers fent servir uns codis que fan arribar imatges i instruccions per mòbil. Haurem de pujar fotografies a Internet i escriure-hi comentaris que es publicaran en línia, i així podrem construir ponts entre el món físic i el virtual.

Habilitats: orientació | publicació amb mòbil | descoberta compartida
Facilitació: Amical Viquipèdia
Més informació: http://urbanlabs.net/index.php/Walkshop_as_learning_gymkhana

Sopa d'animació amb Scratch

No et mengis la sopa, cuina-la! Converteix-te en el director d'un curt d'animació. Amb l'Scratch pots construir una història, aprendre animació i programar, tot a la vegada! Crearem en equips diferents animacions que després podrem pujar a Internet per a que les vegi tothom.

Habilitats: programació | guionatge | disseny
Facilitació: Citilab
Més informació: http://scratch.mit.edu/

Orquestra Digital S4A

Construïu el vostre instrument digital propi, fent servir programari d'Scratch i maquinari d'Arduino, i muntarem una orquestra digital. Aplicant alguns conceptes bàsics sobre programació orientada a objecte podem improvisar una orquestra interactiva electrònica i compartir el resultat en línia.

Habilitats: programació | robòtica | música
Facilitació: Citilab
Més informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Arduino

Collages CC

Trobeu, imprimiu, retalleu, enganxeu, barregeu, escanegeu i pugeu a Internet imatges de la ciutat que us agradin o d'altres mogudes (sigueu prudents però amb una cosa anomenada copyleft, que ho fa possible sense perjudicar a ningú!). També podeu triar la vostra web favorita. Poseu-vos entre la pantalla i la càmera per a presentar-ho al món (s'hi val rapejar! :)

Habilitats: llenguatge visual | llicències obertes | collage
Facilitació: Citilab
Més informació: http://inventv.wordpress.com/

Vídeo reporters

Agafeu una càmera per parelles i sortiu al carrer a cercar la opinió de la gent sobre un tema que us interessi. Un és el càmera i l'altre l'entrevistador (intercanvieu els papers de tant en tant). Feu després el muntatge i publiqueu en un tres i no res els resultats en línia.

Habilitats: vídeo | edició | empatia [Pendent de facilitació]

Toca i sona!

Perd la por a l'electrónica i els circuits electrics, els condensadors, les resistencies, etc... muntant un Drawdio. El Drawdio es un circuit molt sencill que ens servirà per fer música amb un llapis, amb aigua, tocant als teus companys. No us ho creieu? Doncs mireu el vídeo :)

Habilitats: circuits | sons | muntatge
Facilitació: MARF
Més informació: http://web.media.mit.edu/~silver/drawdio/

Inscripcions

Donat que l'aforament és limitat cal reservar o avisar abans per telèfon al 627596939 (Enric Senabre) o bé escrivint a l'adreça esenabre@gmail.com

Entitats col·laboradores fins a la data

  • Fundació Mozilla
  • RavalNet
  • eLearn Center de la UOC
  • STSI - Generalitat de Catalunya
  • CCCB Lab
  • Citilab-Cornellà
  • Amical Viquipèdia
  • New Youth City Learning
  • MARF Informàtica