L10n:Engagera dig

From MozillaWiki
Jump to: navigation, search

Mozilla L10n: Swedish Huvudsida | Engagera dig | Översikt | Projektledning På engelska | Grupper På engelskasv-SE | Möten På engelska | Blogg På engelska | Verktyg


Idea.png
For the English version of this page, see L10n:Contribute.

Du vill engagera dig i Mozillas språkanpassningsarbete, förstår jag. Fantastiskt! Du är varmt välkommen! Men, nu frågar du antagligen dig själv, "Hur gör jag? Var hittar jag alla de möjligheter och alternativ, som står mig till buds?"

Om jag nu har läst dina tankar rätt (och det har jag nog), så har du tur: du har nämligen hittat alldeles rätt! Här nedan beskrivs de första stegen du behöver ta för att gå med i Mozillas L10n-gemenskap, ett av de största gemensamma språkanpassningsprojekten i världen. Nedanför det hittar du en lista över olika sätt att bidra till språkanpassningsarbetet. Läs igenom listan, bestäm vilket alternativ som passar dig, dina färdigheter och din tillgängliga tid bäst och sätt igång! Det finns massor av möjligheter och vi är glada att ha dig med oss!

Bli en del av Mozillas L10n-projekt i fem enkla steg

 1. Gå till den svenskspråkiga L10n-gruppens wikisida (eller hitta en L10n-grupp för ett annat språk) och lägg till dig själv som en ny aktiv översättare (både på den svenskspråkiga och den engelskspråkiga sidan) och kontakta därefter den ansvariga gruppmedlemmen. Berätta lite om dig själv, varför du vill engagera dig och fråga hur du kan hjälpa till. Inkludera följande information:
  • Språk du behärskar: flytande, bra eller hyfsat och vilka av dessa du kan översätta till och/eller från.
  • I vilket land du bor.
  • Utbildningsmässig, yrkesmässig och teknisk bakgrund (det sistnämnda rör kodningskunskaper, datorvana, om du har översatt dataprogram tidigare, o.s.v.).
  • Varför du vill bli en del av Mozillas språkanpassningsprojekt L10n.
 2. Introducera dig själv i Mozillas engelskspråkiga diskussionsgrupp för L10n, skriv till den svenskspråkiga e-postlistan och, om du använder Twitter, följ oss på @mozilla_l10n.
 3. Om du inte redan har gjort det, hämta den svenskspråkiga versionen av Firefox Aurora och börja använda den som din standardwebbläsare. Se till att hålla den uppdaterad.
 4. Skapa ett Bugzilla-konto, så att du kan rapportera in buggar.
 5. Korrekturläs och testa din språkversion av Firefox Aurora och rapportera in buggar, föreslå språkkorrigeringar och, om det krävs, skicka in språkuppdateringar för din grupps översatta produkter.
Note.png
Ingen L10n-grupp för ditt språk?

Om det inte finns någon L10n-grupp för din språkkonvention och du är intresserad av att skapa en, skriv ett meddelande på engelska till diskussionsgruppen för nya språkkonventioner. Att skapa en ny grupp kräver nämligen lite närmare vägledning.

språkkonvention (en. locale); enkelt uttryckt språk+region, t.ex. sv-SE för "svenska i Sverige".

Sätt att bidra till L10n-arbetet

Du kan engagera dig på en rad olika sätt. När du känner dig bekväm med vårt sätt att översätta och språkanpassa, så kan du ge dig i kast med ett eller flera av dessa alternativ:

 1. Börja diskutera! Dela med dig av dina åsikter. Läs mer på sidan L10n:Communication för att få reda på hur.
 2. Hjälp till med att översätta Mozillas produkter, som Firefox. Guiden Localization quick start guide är en bra utgångspunkt, med flera praktiska handledningar i hur du språkanpassar Firefox med hjälp av de olika översättningsverktyg som finns till hands.
 3. Hjälp till med att översätta Mozillas webbplatser, webbtjänster och marknadsföringskampanjer med webbverktyget Verbatim. Handledningen Localizing with Verbatim på kunskapsdatabasen för utvecklare, Mozilla Developer Network (MDN) kan hjälpa dig att komma igång.
 4. Översätt artiklar på Firefox hjälpsidor.
 5. Översätt wikisidor om eller relaterade till språkanpassning, på MDN.
 6. Bidra med nya artiklar över ämnet L10nMDN eller förbättra befintliga artiklar.


Tillbaka till huvudsidan för L10n

Återkoppling

Eftersom vi vid Mozilla aktivt förespråkar värdena kring öppen källkod och alltid vill bli bättre på det vi gör, så välkomnar vi dina åsikter och din återkoppling. Berätta vad du tycker på vårt engelskspråkiga L10n-forum På engelska eller på vår likaledes engelskspråkiga IRC-kanal #l10n På engelska. Du kan även kontakta den svenska L10n-gruppen På svenska.